De terugkeer van het Europees Formule 3 kampioenschap

Gisteren werd op een vergadering van de FIA World Motorsport Council besloten dat de FIA International Formula 3 Trophy ophoudt te bestaan en vervangen wordt door het European Formule 3 Championship, dat zo na 27 jaar zijn terugkeer maakt op de kalender. Het herrezen Europese Formule 3 kampioenschap zal bestaan uit een mix van wedstrijden voor de F3 Euro Series en het Brits F3 kampioenschap, plus één extra wedstrijd.
Tussen 1975 en 1984 was het Europese Formule 3 kampioenschap een bijna onmisbare opstapklasse naar de Formule 1. Vele piloten zoals Alain Prost, Thierry Boutsen, Michele Alboreto of Jan Lammers maakten naam in de klasse alvorens door te stoten naar de Formule 1. In 1985 verving de European F3 Cup, die over één wedstrijd werd verreden, het Europese kampioenschap. Nadien spitste de Formule 3 zich toe op verschillende nationale kampioenschappen. In 2003 werd de F3 Euro Series opgericht als een support klasse voor het DTM. Verleden jaar besloot de FIA om terug een echt internationaal F3 kampioenschap op te richten onder de naam van International F3 Trophy, dat naast Europese wedstrijden zoals de Masters ook de fameuze race in Macau omvatte.

De FIA heeft nu echter beslist de International Trophy al na 1 jaar te begraven en het Europese kampioenschap terug tot leven te roepen. Het kampioenschap bestaat uit 10 manches, allen in Europa gereden. Naast zeven wedstrijden met de Euro Series worden er ook twee wedstrijden samen met het Britse Formule 3 gereden op de omlopen van Pau en Spa. De tiende wedstrijd is een alleenstaande wedstrijd op het circuit van Brands Hatch in het kader van het DTM weekend.

Kalender European F3 Championship:

29 april: Hockenheim ( met Euro Series)
13 mei: Pau (met Brits F3)
20 mei: Brands Hatch
03 juni: Red Bull Ring (met Euro Series)
01 juli: Norisring (met Euro Series)
28 juli: Spa-Francorchamps (met Brits F3)
19 augustus: Nürburgring (met Euro Series)
26 augustus: Zandvoort met (Euro Series)
30 september: Valencia (met Euro Series)
21 oktober: Hockenheim (met Euro Series).


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Internationaal op zaterdag 10 maart 2012 om 00:02


Andere publicaties op Racingworld.be...