Monza: Gabriele Tarquini (SEAT) verslaat Chevrolet armada in strijd om pole

Gabriele Tarquini - Seat León WTCCGabriele Tarquini - Seat León WTCC
Gabriele Tarquini heeft voor zijn thuispubliek in Monza voor een kleine stunt gezorgd. De Italiaan wist bij de kwalificatie voor de openingsmeeting van het seizoen 2012 namelijk de beste uitgangspositie te veroveren. De ervaren rot profiteerde optimaal van zijn nieuw semi-fabrieksmateriaal enerzijds en 50kg extra ballast voor Chevrolet anderzijds en bleef de Cruze's van respectievelijk Muller, Huff, Menu en Rydell voor. Noorderbuur Tom Coronel klopte af als zesde, terwijl onze landgenoot Andrea Barlesi de wedstrijd vanop de laatste rij zal aanvatten.
De Belg met Italiaanse roots stak achteraf zijn frustratie niet onder stoelen of banken en gaf aan dat de rode vlag, veroorzaakt door een uitstap van debutant Alberto Cerqui op enkele minuten van het einde, zijn kansen om door te stoten naar Q2 deed verdwijnen. Vooraan het veld is het dus Tarquini die de beste uitgangspositie heeft, al mag de Italiaan Coronel wel bedanken; de Nederlander voorzag Tarquini namelijk van een mooie slipstream wat hem dankzij een 1:57.915 de pole positie voor race 1 opleverde. Het is overigens voor het eerst sinds Macau in 2010 dat er geen Chevrolet op pole staat, dertien wedstrijden waren de troepen van Eric Nève ongeslagen. Beste bij de independents is Pepe Oriola; hij zal de eerste race uit 2012 als zevende aanvatten.

De beste startpositie voor de tweede heat in Monza is voor Norbert Michelisz. De Hongaar reed de tiende tijd in Q2 en erft dankzij de omgekeerde startgrid bij de tweede race de pole positie. Naast hem op die eerste rij staat Aleksei Dudukalo.

Voor het eerst geeft een pole positie ook recht op vijf punten, waardoor Gabriele Tarquini meteen leider in de WK-tussenstand is.

Foto: FIA WTCC


   Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in WTCC
op zaterdag 10 maart 2012 om 17:05


Andere publicaties op Racingworld.be...