SOT: Trophée des Fagnes: Nabeschouwing van de organinsatoren

Special Open Trophy - Round 1 - Spa FrancorchampsSpecial Open Trophy - Round 1 - Spa Francorchamps
Zoals bij elke start van een nieuw seizoen is het steeds koffiedik kijken welke formatie het sterkst uit de verf komt. Er waren wel enkele favorieten, maar het feit dat de 3 wedstrijden verreden werden op een natte baan zorgde voor de nodige spanning en spektakel. Voor aanvang van de eerste wedstrijd waren alle ogen gericht op het 17 jarige supertalent Naomi Schiff en haar collega Robert Briggs. Uitkijken was het ook naar de nieuwe speeltjes van Qvick Motors Racing, de Radicals van Domec en de Ligier van de Aqua Boys. Spanning en sensatie was te voorspellen uit het kamp van de Sakers die niet naar Spa waren afgezakt voor een gezondheidswandeling. Ook bij de Westfields veel nieuwe gezichten alwaar de spanning te snijden was. Nieuwe wagens, Spa, regen, …… welkom in de loterij van de Special Open Trophy.
Ancelet en Radical dominant in race 1
Reeds van bij het uitgaan van het rode licht was er geen houden aan de Fransman Patrick Ancelet in zijn Radical SR3SL. De door Domec klaargestoomde Radicals voelden zich als een visjes in het water op Spa. Ko Koppejan in zijn SR3RS was de enige die het tempo kon volgen maar moest zich uiteindelijk tevreden stellen met de 2de plaats. Groot was ieders verbazing toen de Ligier JS49 van David Hoofdhout, met als piloten Robin Maes en Olivier Van Oost – welke nog nooit met de wagen gereden hadden, zich vrij makkelijk op P3 nestelde. Vlieghe ging er met de Norma M20F vrij hard af in de pifpaf, over en out voor Norma BeneLux op Spa. Ook Co De Vet ging er hard af bij het opsturen van Blanchimont. In beide gevallen rijders ongedeerd. Ziv Knoll had af te rekenen met een kapotte cardan terwijl Jurgen van Hover zijn Ligier JS49 uit de stal van Qvick Motors Racing aan de kant moest zetten met een nukkige batterij. Bij de Westfields noteren we de opmerkelijke overwinning van Ragnar Van der Heijden welke demonstreerde hoe je met de Westfield in de regen moet omgaan. Fabriekspiloot Jamie Morrow werd 2de voor de sympathieke Noor Jon Asakskogen. Nieuweling Thierry Labeye werd in zijn Westfield Megabusa 4de in de Super 7 en 3de Westfield.

Saker Challenge steelt de show
Voor race 2 slecht nieuws uit het kamp van QM Developments. De motor van de Norma van Naomi Schiff en Robert Briggs gaf de geest waardoor een opgave onvermijdelijk was. In de start liet Ancelet zich verschalken door sluwe vos Koppejan en beiden speelden een ganse wedstrijd haasje over met Ko als uiteindelijke winnaar. Frederique Jonckheere moest zich met zijn Formula X tevreden stellen met P4 net na Olivier Van Oost. Bourdouche en Hallaert met hun Norma M20F waren nu wel bij de pinken en voerden het tempo stelselmatig op zonder grote risico’s te nemen. Alle SOT deelnemers stonden versteld van de enorme snelheid, professionaliteit en vechtlust welke de Saker teams demonstreren. Ondanks de zeer moeilijke omstandigheden zorgden de Saker Boys voor een ware promotie van de autosport. Spannende deur aan deur gevechten, knappe uitremacties, constant wisselende posities, een ware streling voor het autosportoog. De Saker Challenge was voor het eerst te gast in de SOT maar als het van de promotor en de vaste teams afhangt is dit zeker voor herhaling vatbaar. Misschien wel al op Zolder en dan hopelijk op het droge.  

Van Hover eindelijk op hoogste schavot
Ook bij race 3 bleven de regenschermen open. Opmerkelijk was de zeer sterke prestatie van de Saker van het IDRT team welke tot 2 ronden voor het einde met hun bolide tussen de top 3 van de proto’s reed. Jurgen Van Hover reed in de door Qvick Motors geprepareerde Ligier JS49 een dijk van een wedstrijd, doorkruiste het ganse veld en won met 23” voorsprong op Koppejan op de Radical. Thierry Kohler vertoefde het ganse weekend in de middelste gelederen, nam geen risico’s, reed alle wedstrijden uit en sprokkelde hiermee zeer belangrijke punten voor het kampioenschap. Ook Ragnar van der Heijden, Eelco Sirag, Frank Wilsens en Frank Hoekstra kozen eieren voor hun geld en besloten de kampioenschapspunten veilig te stellen in plaats van risico’s te nemen.
Door de weersomstandigheden veel verschillende winnaars dus tijdens Round 1 van de SOT op Spa wat het kampioenschap er enkel maar spannender op maakt.
Alle info, wedstrijduitslagen en klassement na Round 1 is te vinden op de website www.bsot.be 

Tekst & foto: SOT press


   Dit artikel werd gepubliceerd op dinsdag 03 april 2012 om 17:03


Andere publicaties op Racingworld.be...