6H. of Spa: Het nevenprogramma met de Speed Euroseries en de Radical Masters

Frédéric Makowiecki - Ligier JS53Frédéric Makowiecki - Ligier JS53
Er is weinig geschreven over de nevenraces die verreden werden in het kader van de 6 hours of Spa. Het randprogramma was met enkel de Speed Euroseries en de Radical Masters Euroseries, die elk twee races betwistten, dan ook eerder aan de magere kant. De rijders die in deze kleine prototypes rondtoeren zijn tevens voor het grote publiek vaak nobele onbekenden. Toch werd één van de races van de Speed Euroseries gewonnen door een ster van de WEC race, namelijk Frédéric Makowiecki.
Kregen we verleden jaar bij de 1000 kilometer nog het Duitse F3 kampioenschap voorgeschoteld naast de Speed Euroseries en de Radicals, dan was het nevenprogramma dit jaar beperkt tot de twee laatste klasses. Bovendien zijn de wagens van beide categorieën, kleine prototypes, vrij gelijkend in uitzicht. Met twee races voor iedere serie, één op vrijdag en één op zaterdag, kreeg de toeschouwer niet veel afwisseling voorgeschoteld.

Voor de Speed Euroseries kwamen er 17 deelnemers opdagen, wat op zulk een lang circuit en voor een race die op vrijdag anderhalf uur in beslag nam veel te weinig is om blijvend te boeien. Bij de inschrijvingen viel vooral de naam op van Frédéric Makowiecki, de Franse GT rijder die ook aan de WEC race deelnam met een Ferrari F458, deelde er een lichtblauwe Ligier JS53 met landgenoot Julien Schell. Diegenen die de autosport al wat langer volgen herkenden bij de deelnemers ook Phillipe Alliot, de Franse rijder die in de jaren 90 van vorige eeuw Formule 1 reed bij ondermeer RAM, Ligier en Larousse en later rijder werd bij Peugeot. De eerste lange race op vrijdag, die op een droge baan verreden plaats vond werd gewonnen door de snelste man bij de trainingen, Ivan Bellarosa met een Wolf. De Italiaan die solo reed was begin deze eeuw nog één van de smaakmakers in de Formule Renault V6 en de Euroseries 3000. Het duo Makowiecki/Schell eindigden tweede voor de Norma van Rihon/padmore. Voor de race van zaterdagmorgen was de regen van de partij. Makowiecki/Schell stuurden hun Ligier naar de overwinning voor de Wolf van Vecchi/Valori en de Norma van Gandon.

De Radicals brachten meer dan tweemaal zoveel wagens als de Speedseries op de baan, temeer daar ook de deelnemers aan het Dutch Radical Championship aan de race deelnamen. De race op vrijdag werd gewonnen door Terrence Woodward and Ross Kaiser, terwijl het duo die prestatie de dag erna nog eens overdeed in de regen.

Foto: Niels Vaeck


   Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Internationaal op maandag 07 mei 2012 om 23:32


Andere publicaties op Racingworld.be...