Spanje: Schitterende overwinning voor Maldonado - brand bij Williams

Pastor Maldonado - Williams-RenaultPastor Maldonado - Williams-Renault
Na vanaf de pole vertrokken te zijn, heeft Maldonado nu ook zijn eerste Grote Prijs gewonnen; eveneens de eerste voor een rijder uit Venezuela. Maldonado bleef Alonso en Räikkönen voor. McLaren en Red Bull kampten met allerlei problemen en konden nooit aanspraak maken op de overwinning. De feestvreugde bij het Williams team, dat zijn eerste overwinning sinds 2004 pakte, werd enigszins getemperd door een explosie gevolgd door een brand in de pitbox na de race.
Start GP van Spanje 2012Start GP van Spanje 2012
Met Maldonado zijn we al aan de vijfde winnaar in vijf races toe, allemaal uitkomend voor een verschillend team. De Venezolaan schenkt Williams ook zijn eerste overwinning sinds de Grote Prijs van Brazilië in 2004, toen gewonnen door Juan-Pablo Montoya. Maldonado kreeg de pole position cadeau na de diskwalificatie van Hamilton, nam een goede start maar werd in de eerste bocht door Alonso voorbij gestoken. De Spanjaard zou de leiding behouden tot aan de tweede pitstop. Maldonado kwam als eerste binnen, terwijl Alonso nog twee ronden wachtte en veel tijd verloor in het verkeer. Het bleek het kantelmoment van de race, Maldonado nam de leiding en zou ondanks een late rush van Alonso die niet meer afgeven. De race van beide piloten stak schril af tegen deze van hun teamgenoten. Senna startte achteraan en werd in het begin van de race aangereden door Schumacher en moest opgeven. Massa had zicht op één punt toen hij binnen moest voor een drive-through wegens niet vertragen onder geel, hij kwam als vijftiende over de lijn.

Kimi Räikkönen - Lotus-RenaultKimi Räikkönen - Lotus-Renault
Beide Lotus rijders reden een eenzame race en eindigden derde en vierde. Op het einde van de race naderde Räikkönen nog op Alonso, maar de race was iets te kort voor de Fin om de aansluiting te vinden. Grosjean beschadigde zijn voorvleugel bij de start op de Sauber van Perez, maar kon toch zonder problemen de race uitrijden. Kobayashi op de enige Sauber die de meet bereikte pakte de vijfde plaats. Wereldkampioen Sebastian Vettel werd zesde, zijn teammaat Webber slechts elfde. Vettel kreeg evenals Massa een drive-through aangesmeerd voor te snel rijden onder geel en viel terug in het veld. Op het einde van de race kon hij nog voorbij Hamilton en Rosberg geraken en alzo belangrijke punten extra pakken. Ook voor de McLaren’s was het moeilijke race ondanks dat Hamilton een mooie wedstrijd reed. De Brit, die als laatste moest starten, gokte op een twee pitstop strategie en kon zo nog tot in de punten geraken. Button worstelde heel het weekend met de afstelling wan zijn wagen en reed een anomie race. Het laatste punt was voor Nico Hülkenberg in de Force India.

Brand bij Williams na afloop van de raceBrand bij Williams na afloop van de race
Terwijl de Williams crew de overwinning nog aan het vieren was, deed er zich achteraan in de box van het team een ontploffing voor met een brand en een enorme rookontwikkeling als gevolg. Verscheidene personen van het Williams team maar ook van bij Caterham en Force India werden met rookintoxicatie verschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. De oorzaak van de brand is nog onbekend, al wordt er gedacht aan een ontploffing in een brandstof reservoir.

Schumacher zal bij de Grote prijs van Monaco vijf plaatsen op de startgrid achteruit gezet worden als straf voor het veroorzaken van het ongeluk met Senna. 

Fernando Alonso en Pastor MaldonadoFernando Alonso en Pastor Maldonado
Uitslag GP van Spanje F1 2012:

01. Pastor Maldonado
02. Fernando Alonso, op 3.195
03. Kimi Räikkönen, op 3.884
04. Romain Grosjean, op 14.799
05. Kamui Kobayashi, op 1:04.641
06. Sebastian Vettel, op 1:07.576
07. Nico Rosberg, op 1:17.919
Mark Webber en Lewis HamiltonMark Webber en Lewis Hamilton
08. Lewis Hamilton, op 1:18.140
09. Jenson Button, op 1:25.246
10. Nico Hülkenberg, op 1 ronde
11. Mark Webber, op 1 ronde
12. Jean-Eric Vergne, op 1 ronde
13. Daniel Ricciardo, op 1 ronde
14. Paul Di Resta, op 1 ronde
15. Felipe Massa, op 1 ronde
Sebastian Vettel - Red Bull Racing-RenaultSebastian Vettel - Red Bull Racing-Renault
16. Heikki Kovalainen, op 1 ronde
17. Vitaly Petrov, op 1 ronde
18. Timo Glock, op 2 ronden
19. Pedro de la Rosa, op 3 ronden

Foto's: Georges De Coster


   



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zondag 13 mei 2012 om 20:06


Andere publicaties op Racingworld.be...