Duitsland: Alonso scoort tweede opeenvolgende pole positie in de regen

Fernando Alonso - FerrariFernando Alonso - Ferrari
Fernando Alonso heeft de pole positie gereden voor de Grote Prijs van Duitsland 2012. Net als in Silverstone, eiste de regen een hoofdrol op in de kwalificatiesessie en net als in Silverstone was het Ferrari die de beste tijd achter haar naam mocht schrijven. Waar de piste tijdens Q1 nog grotendeels droog bleef, viel de regen met bakken uit de lucht voor Q2 en was de baan ook drijfnat tijdens Q3. Fernando Alonso bleek superieur in de regen en hied Sebastian Vettel af met 3 tiende seconde.
Na zijn crash uit de vrije trainingen, dreigt de kwalificatiesessie meteen een fiasco te worden voor Michael Schumacher wanneer de Duitser aan het einde van Q1 in de knock-out zone zit. Bij Mercedes heeft men, in tegenstelling tot enkele andere toppers, ervoor geopteerd om de zachte band niet te gebruiken. Schumacher gokt maximaal en zet alles op een allerlaatste snelle ronde, welke hem met 55 duizendste seconde respijt tot in Q2 brengt. Vettel klokt uiteindelijk de snelste chrono, terwijl Vergne, Kovalainen, Petrov, Pic, Glock, De la Rosa en Karthikeyan uitgeschakeld worden.

Net voor de start van Q2 begint het te regenen, waardoor slicks geen optie meer zijn en de groen gemarkeerde intermediates bovengehaald worden, terwijl DRS niet gebruikt mag worden. Schumacher neemt meteen weerwraak voor Q1 en jaagt zijn W03 naar de bovenste stek op de tabellen met een halve seconde bonus op zijn concurrenten; enkel Hamilton verbetert de tijd van Der Regenmeister nog. Minder goed vergaat het de teamgenoot van de zevenvoudig wereldkampioen; Nico Rosberg wordt aan het einde van de sessie nog uitgestuurd met regenbanden, maar de jonge Duitser vindt nooit een kans om zijn tijd, de allertraagste chrono, voldoende te verbeteren om zich een plaats in de top tien te verzekeren. Game over dus voor Rosberg, net als voor Ricciardo, Perez, Kobayashi, Massa, Grosjean en Senna. Het verhaal van de Lotus en Mercedes-rijders wordt morgen nog zwarter, want beide heren hebben een gridpenalty van vijf plaatsen aan hun broek.

Bij de start van Q3 is het dan wel gestopt met regenen, op de piste is het aquaplaning troef. Onder meer Schumacher en Alonso vinden het asfaltllint te nat, maar de koersdirectie geeft toch de groene vlag. De moeilijke omstandigheden bieden alvast veel spektakel met verschillende slippers en uitstapjes door gras en grind tot gevolg. Aan het einde van de sessie tuimelen de tijden omlaag; zowat alle rijders uit de top tien klimmen wel eens gedurende de sessie naar boven in het klassement. Wanneer de klok op 0 staat, prijkt de naam van Alonso bovenaan de tabellen, voor Vettel, Webber, Schumacher, Hulkenberg, Maldonado, Button, Hamilton en di Resta. Ook Webber ziet zijn mooie uitgangspositie teloor gaan door een gridpenalty van vijf plaatsen wegens het wisselen van de versnellingsbak op zijn wagen.

Foto: Pirelli


   Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in Formule 1
op zaterdag 21 juli 2012 om 15:02


Andere publicaties op Racingworld.be...