24H Zolder: Audi haalt vierslag binnen met nieuw ronderecord

Belgian Audi Club Team WRT wint 24 Hours of Zolder 2012Belgian Audi Club Team WRT wint 24 Hours of Zolder 2012
Na een volledig etmaal racen op het scherpst van de snede is het WRT (Audi) dat het hoogste podiumschavot mag beklimmen. De troepen van Vincent Vosse verschalkten hun naaste GT3 rivalen en hielden ten allen tijde het hoofd koel. Na het wegvallen van de Marc VDS Racing BMW Z4 werd de strijd voor de zege herleid tot een duel tussen ProSpeed Competition en W Racing Team. Dankzij deze zege wordt Anthony Kumpen nu alleenrecordhouder voor wat betreft het aantal zeges in de 24 Hours of Zolder en dat in een nieuw afstandsrecord van 860 ronden. Bovendien behaalt Audi hiermee ook een unieke reeks overwiningen tezamen met de 24 uren van de Nürburgring, Le Mans en Spa.
Bij de start gingen ProSpeed en Marc VDS Racing er meteen vandoor terwijl de Audi R8 LMS ultra zich aanvankelijk koest hield in de hitte. Eén van de GT3 tenoren viel echter nog voor halfweg uit en de ProSpeed Porsche erfde de leiding van de Marc VDS Racing BMW Z4 die ten onder ging aan een defect differentieel. Al snel werd echter duidelijk dat de Porsche niet vriendelijk was voor zijn remmen en dat met tussenpauzes van een paar uren de remmen dienden te worden vervangen. Ook bij Audi zorgden de remmen midden in de nacht voor wat oponthoud wanneer de wagen voor enkele ronden de box moest opzoeken. De Porsche #75 kwam echter nog steeds als leider de nacht uit, maar voelde steeds de hete adem van de Audi #32 in zijn nek.
 
Anthony Kumpen en Laurens VanthoorAnthony Kumpen en Laurens Vanthoor
Bij het opkomen van de zon zette WRT de aanval pas echt in en dat terwijl de Porsche regelmatig zijn voorsprong zag slinken met het langdurig vervangen van de remmen. Naarmate de klok van vieren naderde stonden twee vragen steeds meer centraal: zouden de remmen van de Porsche het 6 uren uithouden en zou een van beide wagens een extra stop moeten maken. Uiteindelijk was het antwoord tweemaal neen. Niet alleen speelden de remmen de Porsche steeds meer parten, ook de derde versnelling zorgde voor problemen. Een late stop om een voorrem te vervangen schakelde de ProSpeed #75 definitief uit voor de zege en schonk Audi de zekerheid van de overwinning. Met 860 afgelegde ronden haalde WRT de zege binnen met een nieuw ronderecord (+16 ronden) en 5 ronden marge op ProSpeed.
 
Danny Delaet - Patric Derdaele (Belgium Racing)Danny Delaet - Patric Derdaele (Belgium Racing)
Achter de onaantastbare top twee vervolledigde de Belgium Racing Porsche 997 cup het podium. Deze wagen kende, op een sortie in de aanvangsfase na, een foutloze en consistente race en dat werd dan ook beloond in deze slijtageslag. De #99 ondervond echter lange tijd druk van de Qvick Motors Racing Ligier JS49, die uiteindelijk de handdoek in de ring moest werpen na tweemaal schade te hebben opgelopen aan de ophanging rechts achter. Daarvoor was deze wagen echter de te kloppen prototype.
 
De Radical SR3RS van KRK Racing bleek de snelste protoDe Radical SR3RS van KRK Racing bleek de snelste proto
Dit jaar zorgden de prototypes voor een nieuwe wind tijdens de 24 Hours of Zolder. Dries Heyman bracht elf van dit soort bolides aan de start waarvan er uiteindelijk vijf de finish niet haalden.  De proto’s werden door de meesten positief onthaald en vele piloten toonden zich tevreden. Laat ons niet vergeten dat de 24 Hours of Zolder een proeftuin waren dit weekend, het was namelijk voor het eerst dat deze wagens een volledig etmaal in actie kwamen. Het potentieel is aanwezig en er is nog altijd ruimte voor verbetering. De uiteindelijke overwinning bij de proto’s ging naar de KRK Racing Radical SR3RS van Retera/Vanthoor/Bailly/Brutschin, die bovendien net het algemeen podium mist en vierde algemeen finishte. De Line Racing Wolf van Marchal/Haane/Schreurs/Wauters pakte de tweede plaats in de klasse voor de Guess Racing Wolf van Maes/Rigole/Dujardin. In ieder geval bewezen deze kleine en zuinige racewagens dat ze hun plaats verdienen in een uithoudingswedstrijd als de 24 uren van Zolder.
 
Podium bij de HistoricsPodium bij de Historics
Tot slot vermelden we dat de antieke BMW M3 E30 van Dierckx, de gebroeders van de Water en Beyers het einde van de race haalde en niet alleen de beker voor beste historic car binnenhaalde, maar bovendien als eerste toerismewagen over de lijn kwam. Een mooie prestatie voor de oudste bolide aan de start!

Vermelden we tot slot nog dat onze fotograaf Martijn Wouters voor twee fotoboeken zorgde op zondag. De laatste uren van de 24 Hours of Zolder en de finish en podia van de 24 Hours of Zolder 2012 vindt u elders op deze site.

Foto's: Martijn Wouters


   Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Nationaal op zondag 09 september 2012 om 16:19


Andere publicaties op Racingworld.be...