Brazilië: McLaren monopoliseert eerste startrij - Maldonado tien plaatsen achteruit

Lewis Hamilton - McLaren MercedesLewis Hamilton - McLaren Mercedes
Lewis Hamilton heeft in Interlagos zijn zevende pole positie van het seizoen 2013 gereden. De Brit was in zijn laatste kwalificatiesessie voor McLaren-Mercedes vier honderste sneller dan team- en landgenoot Jenson Button. Red Bull Racing legde beslag op rij twee, met Vettel die twee tiende trager was dan teamgenoot Webber. Felipe Massa start samen met Pastor Maldonado van op rij drie, terwijl Alonso slechts als achtste de race mag aanvatten. De Spanjaard wacht een zware dagtaak wil hij de wereldtitel in 2013 nog grijpen; Vettel van zijn kant hoeft slechts als vierde of voor Alonso te eindigen om zijn derde kroon op rij te scoren.
Geen van beide titelpretendenten kon in Interlagos de aandacht naar zich toe trekken tijdens de kwalificaties; noch Sebastian Vettel, noch Fernando Alonso leek ooit over voldoende snelheid te beschikken om een plekje op de eerste startrij te veroveren. Reeds na hun eerste stint lagen de beide McLaren-rijders op plaatsen één en twee, terwijl Vettel en Alonso een rondje reden dat hen slechts op rij drie plaatste. Later in de sessie verbeterden de tijden, maar Alonso kon zijn Ferrari niet naar een significant snellere chrono dirigeren. Resultaat was dat Felipe Massa voor de tweede maal in evenveel weken de betere bleek van zijn teamgenoot.

Romain Grosjean liet zich in Q1 wederom via een incident opmerken; de Fransman kwam in aanraking met Pedro de la Rosa op het ogenblik dat hij de tragere HRT binnendoor wilde passeren aan de start-finish lijn. De Lotus-rijder wist de pits te bereiken waarhij zijn voorvleugel liet wisselen, maar geraakte niet verder dan een achttiende tijd.

Vermelden we tot slot nog dat de kwalificaties begonnen op een vochtige piste, nadat het een halfuurtje voor de start van de sessie begon te regenen. De hemelsluizen gingen echter dicht, zodat aan het einde van Q1 de piste wederom droog was. Voor morgen is de situatie echter onduidelijker, mogelijk valt er voor (of tijdens) de laatste Grand Prix van 2012 regen tijdens de wedstrijd, iets wat de strijd om de titel nog wat extra spanning kan geven. Natuurlijk kan Ferrari nog altijd Massa vijf plaatsen acheruit laten zetten op de grid al zal Alonso van zijn kant, indien Vettel niets overkomt, een herhaling nodig hebben van de GP van Canada vorig jaar om de titel nog te grijpen...

Update: Pastor Maldonado miste een weging tijdens de kwalificatie en wordt tien plaatsen acheruitgezet op de grid omdat het zijn derde inbreuk van het jaar is. Alonso wint dus een plaats op de startgrid.

Startgrid GP van Brazilië:

01. Lewis Hamilton (McLaren)
02. Jenson Button (McLaren)
03. Mark Webber (Red Bull)
04. Sebastian Vettel (Red Bull)
05. Felipe Massa (Ferrari)
06. Nico Hulkenberg (Force India)
07. Fernando Alonso (Ferrari)
08. Kimi Räikkönen (Lotus)
09. Nico Rosberg (Mercedes)
10. Paul di Resta (Force India)
11. Bruno Senna (Williams)
12. Sergio Perez (Sauber)
13. Michael Schumacher (Mercedes)
14. Kamui Kobayashi (Sauber)
15. Daniel Ricciardo (Toro Rosso)
16. Pastor Maldonado (Williams)
17. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso)
18. Romain Grosjean (Lotus)
19. Vitaly Petrov (Caterham)
20. Heikki Kovalainen (Caterham)
21. Timo Glock (Marussia)
22. Charles Pic (Marussia)
23. Narain Karthikeyan (HRT)
24. Pedro de la Rosa (HRT)

Foto: Vodafone McLaren Mercedes


   



Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in Formule 1
op zaterdag 24 november 2012 om 18:09


Andere publicaties op Racingworld.be...