24H Zolder: De organisatie kan niet tevreden zijn over 2012

Podium 24 Hours of Zolder 2010Podium 24 Hours of Zolder 2010
Al weken is het ijzingwekkend stil omtrent de protagonisten van 24 Hours of Zolder editie 2012. Betreffende jaargang 2012 werd er reeds vorig jaar een duidelijke blauwdruk uitgewerkt en gaf ook Dick van Elk aan interesse te hebben om van de Zolderse etmaalrace opnieuw een succesverhaal te maken. Circuit Zolder besloot echter daadkrachtig de organisatie terug in eigen handen te nemen, stelde zelfs een heuse 24 Hours-verantwoordelijke onder de naam Jacky Andrzejewski aan, communiceerde in april van dit jaar reeds over een intentieverklaring van teams en vertelde in juli de wereld dat er 30 deelnemers zouden zijn, helaas zonder naamsvermelding. Enkel de Special Open Trophy (SOT) communiceerde op tijd en stond effectieve namen en bracht regelmatig een stroom aan (positief) nieuws. Waar de SOT-promotoren actief zochten naar de match tussen beschikbare sportscarzitjes en -rijders, bleef het enorm stil rond de toerismes, GT's en silhouettes. Wat velen reeds vermoedden, vreesden zelfs, is waarheid geworden toen Circuit Zolder eerder deze week eindelijk naar buiten trad met een voorlopige deelnemerslijst van de 24 Hours of Zolder 2012: jaargang 2012 is wederom geen grand cru. De editie 2012 moest er een van verandering worden, het jaar van de kentering, het jaar waarin GT's, tourings en silhouettes de handschoen opnamen tegen de prototypes; 2012 mocht niet opnieuw een overgangsjaar worden... In een gesprek met Racingworld.be geeft SOT-boegbeeld Dries Heyman aan waar de pijnpunten zitten op dit ogenblik.
"Het is er op of er onder dit jaar", zegt SOT-promotor Dries Heyman. "Er is om de een of de andere reden geen vertrouwen meer, de piloten en teams zijn het beu. De realiteit is hard, 25 wagens aan de start is net niet gebuisd, maar er is licht aan het einde van de tunnel. We bevinden ons een week voor de start van de 24 Hours of Zolder, maar toch zijn er nog een pak piloten die zonder stoeltje zitten. Het kan niet zijn dat deze mensen langs de zijlijn blijven toekijken, budget is één punt, maar niet de hoofdoorzaak van het wegblijven, noch zijn conflicterende kalenders. Ik ga heel open zijn, de 24 Hours of Barcelona zijn niet het pijnpunt en ook de wedstrijd in Mettet op hetzelfde moment voorkomt niet dat het gros van de piloten daar niet zou deelnemen."

Een veel gehoorde kritiek over de 24 Hours of Zolder is dat de sfeer van weleer weg is. Een sfeer die wel terug te vinden blijkt in etmaalraces zoals in Barcelona of Dubai. "Niet geheel correct", repliceert Heyman. "Wat Creventic kan, kunnen wij ook hier in onze achtertuin. Wij staan klaar voor zowel onze deelnemers als de fans! Er is camping voorzien, er is team hospitality, er is televisie coverage! We kunnen zelfs helpen bij het inrichten van de pitbox voor zaken als verlichting! Neen het probleem zit elders..."

"We hebben een tiental nieuwe deelnemers uit de Special Open Trophy, iets wat we enkel kunnen waarderen en aanmoedigen. De echte oorzaak van het probleem schuilt echter in dezelfde buurt. Waar zijn de gevestigde waarden? Waar zijn de rijders en teams die de afgelopen jaren het mooie weer maakten, zij die sfeer in de keet brachten? Wat met alle beschikbare stuurtjes momenteel? Andere edities hebben we vanzelfsprekend ook piloten die, zelfs tijdens de vrije trainingen, nog in de paddock rondlopen op zoek naar een vrij (en vooral goedkoop) zitje, maar dit jaar lijkt het gewoon schering en inslag dat men de kat uit de boom kijkt. Dat is nefast voor alle betrokkenen! Niemand uit het Belgian Racing Car Championship (BRCC), geen ene wagen. Waar zijn al die deelnemers die de voorbije edities keer na keer paraat tekenden; namen als Ruben Maes, Wim Jeuris, Enzo
Ide, Niels Lagrange, Bert Van Rossem, Jos Menten, Philippe Van Beurden, Tom Langeberg, Peter Beckers, Maxime Soulet, Marc Goossens en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wij rekenen op iedereen om de 24 Hours of Zolder in haar eer te herstellen, iedereen - supporter, rijder, team manager. Koop een ticket via de gekende kanalen, nodig eens wat extra vrienden en familie uit naar het circuit, blijf niet afwachten!"

Foto's: Marnik Mouchaers & Martijn Wouters


   Martijn Wouters

Van onze redacteur

Martijn Wouters

Dit artikel werd gepubliceerd in Nationaal
op woensdag 29 augustus 2012 om 13:21


Andere publicaties op Racingworld.be...